Milcobel zet sterk resultaat 2021 neer

Winst bovenop hogere melkprijs, nabetaling van €0,9/hl en dividendvoorstel van 4% zijn resultaat van succesvolle Feniks strategie

Milcobel legde in 2021 een indrukwekkend verbeteringstraject af, dat zich weerspiegelt in een positief bedrijfsresultaat ten voordele van de leden melkveehouders van de coöperatie.

De Feniks strategie, een doorgedreven bedrijfstransformatie en het Compass besparingsplan resulteerden in 2021 in een sterke stijging van de standaard melkprijs met €15,5, ofwel +57% ten opzichte van december 2020 (in vgl. met een stijging op de Belgische markt van +37% volgens BCZ), een coöperatieve teruggave van €0,90 per 100 liter geleverde melk* en een voorstel tot dividenduitkering van 4% die zal voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering. ​

De standaard melkprijs van Milcobel is terug competitief op Belgisch en Europees niveau. Milcobel streeft met ​ haar Feniks strategie naar een bovengemiddelde melkprijs. De 2021 resultaten geven vertrouwen dat dit niveau sneller dan gepland behaald zal worden.

Ondanks uitdagingen als COVID, de stijgende inflatie en een turbulente melkaanvoermarkt in België, realiseerde Milcobel in 2021 een omzet van €1,14 miljard en een geconsolideerde netto winst van €10,7 miljoen, bovenop de hogere melkprijs en coöperatieve bijdrage die het aan z’n leden melkveehouders uitbetaalt. De netto winst wordt aangewend ter versterking van het eigen vermogen. De solvabiliteit steeg van 25,5% in 2020 naar 28% in 2021. De netto schuld daalde met €40 miljoen in 2021 bovenop de reeds gerealiseerde daling van €26 miljoen in 2020. Dat resulteert in een record lage leverage ratio van 2,8.**

Alles samen een resultaat dat vertrouwen geeft voor de toekomst.

De omzetdaling van 7,7% in vergelijking met 2020 weerspiegelt de stopzetting van de negatief valoriserende melkproductie-activiteit te Schoten, het effect van het slechte weer op het volume verkocht ijs en de lagere melkaanvoer. Alle business units realiseerden een sterk verbeterde rentabiliteit. De €40 miljoen omzet van kaasrasp specialist Kaasbrik, die eind juni 2021 werd overgenomen, is slechts voor de helft geconsolideerd in het resultaat.

Ook het door de organisatie breed gedragen Compass besparingsplan, dat tegen 2025 een reductie van €50 miljoen voor ogen heeft, loopt ver voor op schema. In 2021 alleen al leverde het een besparing op van €41 miljoen op, meer dan dubbel de ambitie voor het eerste jaar.

De strategische verschuiving in product mix naar producten met meer toegevoegde waarde en hogere valorisatie resulteerde in een volumegroei aan toegevoegde waarde producten van 10%.

Innovaties

In het kader van maximale valorisatie zet Milcobel doorheen alle business units in op innovatie.

Innovaties in Consumer Products & Services spelen in op de tendens van meer thuisverbruik van kaas op elk moment van de dag, en op de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerde producten. Nieuw op de markt waren de Brugge rasp, de CO2-neutrale Brugge Kaas, e-free kaas, en onze recycleerbare en gerecycleerde verpakkingen. Brugge Kaas groeide tweemaal zo snel als de Belgische markt, en bevestigde de positie als marktleider in harde en halfharde kaas in België. Tevens lanceerden we een succesvol nieuw merk - de Eigen Bodem Kaas, dat bijdraagt aan de verdere groei van het percentage geconsumeerde Belgische Kaas, en de trots op producten van eigen bodem aanwakkert.

De overname van kaasrasp specialist Kaasbrik betekende voor Dairy Premium Ingredients niet alleen extra toegevoegde waarde maar eveneens een versteviging van Milcobels positie als één van de toonaangevende bedrijven actief in de mozzarella ingrediëntenkaas business. Zo bouwde Milcobel een sterke positie op in groeimarkt Azië. Verder scoorde Dairy Premium Ingredients ​ sterke groei met hoogwaardige melkpoeders voor toepassingen in babyfood en de recombining industrie (geëvaporeerde melk, enz.).

YSCO ontwikkelde vanuit een sterke internationale klantverbondenheid 300 nieuwe ijsreferenties in 2021 en solidifieert haar positie als #2 in private label ijs in Europa.

 

Geauditeerde cijfers, goedgekeurd door de Raad van Bestuur

  • Omzet: € 1,14 mia
  • Netto winst na belasting: €10,7 mio
  • Netto schuld daling: -€40mio
  • Record lage leverage: 2,8**
  • Solvabiliteit: 28%
  • Standaard melkprijs voor leden-melkveehouders steeg met 57% procent ten opzichte van december 2020 ​ in vergelijking met 37 % voor de Belgische markt (Bron BCZ)
  • Coöperatieve teruggave aan de leden (ook bekend als nabetaling) : €0,90/hl*
  • Dividendvoorstel aan Algemene Vergadering: 4%

 

*Voor leden melkveehouders die niet in opzeg zijn.

** Leverage is gedefinieerd als intrest dragende schulden t.o.v. REBITDA

Noot voor de redactie: alles cijfers in dit persbericht zijn geauditeerd door PwC en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Milcobel

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Milcobel

Milcobel is één van de belangrijkste zuivelcoöperaties in België, en vertegenwoordigt ongeveer 35% van de Belgische melkveehouders. Milcobel verwerkte in 2021 1.4 miljard liter melk van 2000 leden melkveehouders. In 7 productiesites in België en Frankrijk maakt het bedrijf kwaliteitsvolle zuivelproducten zoals kaas, boter, room, melkpoeder, roomijs en wei.  

Naas eigen succesvolle merken (Brugge Kaas, Nazareth, Brigand, INCOLAC...), produceert Milcobel private label producten voor de retail sector alsook premium ingredients voor professionele klanten in de voedingsindustrie.

www.milcobel.com

Neem contact op met

Fabriekstraat 141 9120 Kallo

+32 (0)3 730 18 00

[email protected]

www.milcobel.com